blog_image

Hvor hurtigt gror hår?

Læsetid: ca. 5 minutter

Hvordan kan det være, at nogen kan gro længere hår end andre? Hvor hurtigt gror hår i gennemsnit? Hvor mange hår taber du dagligt? Spørgsmålene er mange.

Er du interesseret i at vide mere om dit hår, og hvordan dine hårsække egentligt arbejder?

Læs med og få svar på alle dine spørgsmål her.


Fakta om hår

  • Vi har ca. 100.000 hårsække på hovedet. Folk med lyst hår har flest hårsække, mens rødhårede har færrest.
  • Når vi bliver født, har vi ca. 25.000 hårsække fordelt over kroppen, ogvi danner ikke flere i løbet af livet.
  • Den mest almindelige hårfarve er sort. Kun 2% af verdens befolkning er lyshårede.

 

Vokser håret i samme tempo på hele kroppen?

Måske tror du at nogle hår på kroppen vokser hurtigere end andre, men det er ikke tilfældet. Alt hår på kroppen vokser i præcis samme tempo. Nemlig 0,35 millimeter pr. døgn i gennemsnit. Grunden til at hår på kroppen er kortere end på hovedet, er fordi vores hårcyklus varierer afhængig af, hvor håret vokser på kroppen. Håret på dit hoved har en længere cyklus end din kropsbehåring.

 

4 gode tips til at få håret til at gro hurtigere

 

  1.  HovedbundsmassageVed at massere din hovedbund, sætter du gang i blodcirkulationen. Det vil påvirke de hårsække, der er i hvilefasen.

 

  1. Bliv klippetSom nævnt tidligere, kan dit hår knække, hvis ikke du holder det sundt. Det kan altså blive svært at få langt hår, hvis ikke du plejer det.

 

  1. Pleje Husk at plej dit hår med olier og balsam, så du formindsker risikoen for at det knækker. Derudover bør du også beskytte dit hår mod varme i forbindelse med styling.

 

  1. Spis varieretJa, din kost har betydning for hvor hurtigt dit hår gror. Får du ikke de rette vitaminer, kan det bestemt påvirke din hårvækst.

  

 Hårets sammensætning

Vores hår består af forskellige elementer. Primært proteiner (80%), vand (10-15%) og fedtstoffer (3-6%). Derudover består det også af en smule mineraler, pigmenter og kulhydrater. 

Et hårstrå er sammensat af 3 dele:

  • Cuticula – skællag
  • Cortex – bark
  • Medulla – marv

Skællaget er det yderste lag, som er det, der beskytter håret. Når du farver dit hår, går du ind og skader skællaget. Derfor er det altid vigtigt, at du får en proteinkur i håret efter din hårfarvning.

Barken er det mellemste lag i håret, og marven er så det inderste du finder i hårstrået.

 

 

 

Hvordan foregår hårets vækstfaser?

Når et hår gror, går det igennem forskellige faser, før det slipper hårsækken og falder af. De tre forskellige faser er den anagene fase, den karagene fase og den telogene fase. Læs mere om de tre faser herunder.

Den anagene fase:

Denne fase kender vi også som vækstfasen. Fasen varer mellem 3-7 år for hår på vores hoved. Fasen kan naturligvis godt tage kortere eller længere tid. Når håret er i den anagene fase, sidder håret godt fast i hårsækken. I denne fase vokser håret stadig aktivt, da håret stadig får næringsstoffer fra hovedbunden. 

Vidste du?: Hårene på vores vipper og bryn er i den anagene fase i 4-7 måneder.

 Den katagene fase:

Den katagene fase bliver også kaldt for overgangsfasen. Det er her hvor håret stopper med at vokse, og cellerne langsomt dør. Denne fase varer typisk 3-4 uger.

Den telogene fase:

Denne fase bliver også kaldt for afstødelse- og hvilefasen. Her vil håret løsne sig, og derfor være nemt at hive af, når du er i bad, eller når du børster dit hår. Det er det vi kender som ”at fælde.” Denne fase varer omkring 3 måneder. Efter håret er faldet af, begynder vi ikke at gro et nyt hår med det samme. Hårsækken skal nemlig hvile sig, før den kan begynde at producere et nyt hårstrå. Dette kaldes hvilefasen.

I hvilefasen er hårsækken tom, og lader op til at gro et nyt hår. Denne periode varer ca. 3 måneder.

 

Hvor mange hår fælder du om dagen?

I gennemsnit mister du omkring 25-60 hår dagligt. Dette er helt normalt, og skyldes de tre faser, som er beskrevet ovenfor. De fleste hår opdager du ikke, at du taber, da de falder af når du enten vasker, reder eller opsætter dit hår.

 Måske har du oplevet, at du taber flere hår i løbet af efteråret? Det er helt almindeligt. I efteråret taber du i gennemsnit 100 hår om dagen.

Hvorfor taber du flere hår om efteråret? Det gør du, fordi dit hår er påvirket af de forskellige ting, du udsætter det for i løbet af sommeren. Dette kan ske helt op til 3 måneder efter sommeren. Derudover begynder kulden også at tage til, og temperaturskiftet mellem indendørs og udendørs, påvirker også dit hår.

Kan alle få langt hår?

Måske undrer du dig over, hvorfor du ikke kan få ligeså langt hår som din bedste veninde, ligegyldig hvor ihærdigt du prøver. Det kan bestemt være frustrerende, hvis du drømmer om et smukt rapunzelhår.

Det er der en helt naturlig forklaring på. Det er nemlig meget individuelt, hvor langt hår du kan få. Det er nemlig meget forskelligt hvor lang tid dit hår er i den anagene fase, altså hvor det aktivt vokser. Det er bestemt af dine gener, da de påvirker hårets faser. Nogle mennesker kan vokse ualmindeligt langt hår, og det kan faktisk være fordi de har muterede gener.

 Påvirkes håret af klipninger?

Måske har du hørt folk sige, at du skal klippe dine spidser, hvis håret skal kunne vokse sig langt? Eller folk der siger, at dit hår bliver kraftigere ved barbering? Måske endda at hårvæksten stiger, hvis du barberer dig? Alt dette kan afkræftes.

Når den anagene fase er slut, gror dit hår ikke længere. Dine hårsække bliver heller ikke påvirket af hårene ved siden af, da hver hårsæk arbejder individuelt. Derfor kan håret ikke blive påvirket af en klipning.

Hvis du ikke klipper dine spidser, kan du dog risikere, at dit hår knækker, hvis det er for slidt.

 Når du barberer dine ben, påvirker det heller ikke dine hår. Dit hår er nemlig allerede dødt, når det barberes af. Mange føler, at deres hår bliver kraftigere efter en barbering, og det er på sin vis også rigtig nok. Når et hår er kort, vil det føles stivere end almindeligt.

Du kan sammenligne processen med at klippe negle. De vokser bestemt heller ikke anderledes efter en klipning.

 

Vokser hår hurtigere om sommeren?

Føler du, at både negle og hår vokser hurtigere om sommeren? – Så har du helt ret. Ifølge en kinesisk undersøgelse, vokser vores hår i gennemsnit 0,4 mm i døgnet om sommeren. I sommermånederne spiser vi generelt mere varieret, og vi bliver også udsat for mere sol, og dermed også mere D-vitamin.

Som tidligere beskrevet bliver vores hårsække påvirket af kulde og temperaturskift. Derfor har vores hårsække det bedst i de tidlige sommermåneder. Det gør altså, at vores hår er længere i den anagene fase, og derved vokser sig længere.

Dit hår gror altså hurtigere om sommeren.

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-hårfarvning.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-hårfarvning.dk