blog_image

Hårtab hos mænd | Hvad skyldes det?

Læsetid: ca. 7 minutter

Er du blevet tyndhåret på toppen? Eller er tændingerne ved at være lige lovligt højt oppe? Mange mænd oplever hårtab i løbet af livet. For nogen sker det tidligt og for andre meget sent. Men hvordan kan det være? Sandheden er, at grundene kan være mange. Følg med her, og lad os sammen gennemgå både årsager og spørgsmål til hårtab hos mænd.

Hvorfor taber mænd håret?

Hårtab blandt mænd er et kendt problem, og kan forekomme i alle aldre. For mange har det en stor betydning for selvværdet, og det er derfor vigtigt at belyse emnet, og dets almindelighed. Det er bestemt ikke ualmindeligt at miste hår i 20-30 års-alderen. Det er vigtigt at forstå, at hårtab ikke er en sygdom. Årsagerne til hårtab kan være mange, men der findes dog mere hyppige årsager end andre. De mest almindelige grunde til hårtab er:

  • Genetisk arvelighed
  • Hormonelle faktorer
  • Vitaminmangel
  • Psykiske faktorer

De fleste har fordomme om, at hårtab kommer med alderen. Der er mange forskellige faktorer til, at mænd oplever hårtab.

Du kan desværre ikke forvente en pludselig bedring, men kun forværring som årene skrider frem. Nogle oplever dog at hårtabet pludselig stopper, og du derefter ikke taber mere af håret. 

 

Er hårtab arveligt?

Genetisk arvelighed er den primære grund til, at du taber håret. Det kan dog variere en del, hvor meget hår du taber, og hvor på hovedet det forekommer. For nogen kan det ses ved høje tindinger, og for andre vil det ses i en mere udbredt grad.

Arveligt hårtab kan forklares ved, at nogle områder i hovedbunden er mere følsomme overfor det mandlige kønshormon - testosteron. Du har derfor hverken mere eller mindre testosteron i forhold til andre mænd, som ikke lider af hårtab.

Hvis dette er forklaringen på hårtabet, er det altså det genetiske grundlag i din familie, der bestemmer både udfaldet og graden af skaldethed.

 

Hormoners indvirkning på mandeligt hårtab 

Hormoner er altså forbundet med hårtab. Det vil altså sige, at du kan opleve hårtab, hvis dit testosterons niveau stiger, i forbindelse med andre helbredsmæssige årsager. Der kan altså være mange fysiologiske årsager, til at du oplever hårtab som mand.

 

Vitaminer til at forbedre hårtab

Oplever du, at du pludselig taber mere hår i en periode? Så kan ernæringen være svaret. Undersøgelser viser, at ernæring har noget at sige i forhold til hårtab. Mangler du vitaminer som eks. vitamin C, D eller biotin, så kan dette komme til udtryk ved hårtab. Disse vitaminer har nemlig en sammenhæng med hår og negle. En undersøgelse viser at biotin har den egenskab, at det forlænger hårets vækstfase. Det betyder at dit hår har mulighed for at vokse sig længere. Vitamin C er vigtigt, fordi det hjælper til produktionen af røde blodceller i hovedbunden. Dette skaber en sund grobund for dit hår. Vitamin D sørger for at vækstcyklussen i dit hår er i balance, og dit hår altså lever i længere tid.  

Hvis altså hårtabet skyldes dårlig kost, kan det nemt rettes op. f.eks. ved at tage kosttilskud, for at sikre at du får de rette vitaminer. Herefter bør du se resultater efter nogle uger.

Det siges desuden, at mangel på netop disse vitaminer kan medføre sygdom og længerevarende mén. Det er derfor vigtigt, at du tager hånd om dig selv og din kost.

 

Hårtab hos mænd med stress

En anden hyppig grund til hårtab er psykiske problemer. Hvis du er stresset, kan det altså komme til udtryk ved hårtab. Stress kommer til udtryk meget forskelligt fra person til person. Der kan derfor ikke drages direkte paralleller mellem de to ting, og du kan derfor godt være stresset uden at tabe håret.

Har du haft en traumatisk barndom? I så fald kan det også medføre hårtab senere i livet. I denne situation kan det i stedet være forårsaget af posttraumatisk stress.

I disse tilfælde bør du opsøge egen lægen for at afhjælpe dine problemer.

 

Tyndt hår med alderen

Det er meget almindeligt at få tyndt hår med alderen som mand. Dette sker oftest helt naturligt. For nogle sker det dog tidligere i livet end hos andre. Det ses at 20% af 20-årige døjer med hårtab, 30% af 30-årige samt 40% af 40-årige. Det er altså helt almindeligt, at hårtab forekommer.

Fact: Hårtab er hyppigere hos folk fra vesten, end eks. folk med asiatisk baggrund. 

Hvorfor bliver selve vores hårstrå egentlig tyndere med alderen? Du ser det ske for alle, men de færreste ved hvorfor. Et nyt studie viser at dine hårsække med tiden skrumper, og bliver mindre. I takt med det bliver de almindelige hår, skiftet ud med tyndere hår. Og derfor vil du i sidste ende have tyndere og mindre voluminøst hår, end da du var ung.

 

Kan du undgå hårtab som mand? 

Der er endnu ikke måder hvorpå, du kan undgå hårtab, hvis årsagen er genetisk. Der er dog mange, der mener at have metoder hvorpå du kan forbedre hårtabet en smule. Der er dog intet, der påviser, at du kan undgå hårtab fuldstændig.

Der findes en række medicinske remedier, som du kan gøre brug af, hvilket du kan læse mere om længere nede.

Flere mener desuden at hovedbundsmassage kan hjælpe, da det får blodet til at cirkulere. Der findes desuden en række shampooer på markedet, der indeholder koffein, som efter sigende skulle have en positiv virkning på hårpagten.

Det mest effektive valg til at rette op på hårtabet er uden tvivl hårtransplantation. I dag findes der mange klinikker, der specialiserer sig indenfor dette, da det er så udbredt et problem. Det foregår sådan, at kirurgen tager hårsække fra et valgt donorområde, og placerer dem i det hårløse område.

Typisk vil donorområdet være nakken, hvor hårtab er mere sjældent. Da kirurgen flytter håret én hårsæk af gangen, er det en utrolig tidskrævende proces. Når det så er sagt, så er det uden tvivl den mest effektive behandling, hvor du kan opnå bedst mulige resultater.  Vær dog opmærksom på, at det hurtigt kan være en dyr fornøjelse.

 

Midler mod hårtab til mænd

Der findes en række midler der siges at kunne påvirke hårvæksten. Her bør du altid forholde dig kritisk. Som sagt er hårtab et udbredt problem, og det er der mange som er opmærksomme på, og som ønsker at tjene penge på det. I skrivende stund er der to medicinske præparater, som rent faktisk virker. De er desuden lette at få fingrene i.

Regaine er et opløsningsprodukt, som kan købes i håndkøb på apoteket. Det siges, at

produktet kan standse hårtab i otte ud af ti tilfælde. Desuden vil seks ud af ti  opleve ny hårvækst.

Propecia er en tablet, som kan udskrives på recept af din læge. Præparatet indeholder et stof, der efter sigende skulle hæmme dannelsen af de stoffer, der gør, at du taber håret. Undersøgelser viser, at to ud af tre vil opleve ny hårvækst, hvis præparatet tages efter anvisningen.

 

Forskning i mænds hårtab

Hårtab hos mænd er et udpræget problem. Vi ser hele tiden mere og mere forskning indenfor området. Fornyeligt har nogle amerikanere fundet et bestemt enzym, der er med til at forårsage, at hårsækkene dør i hovedbunden. Med den nye viden kan vi altså gå ind og udvikle et nyt præparat, som kan påvirke lige netop dét enzym.

Derudover har forskere udviklet et kemikalie, der skal efterligne duften af sandeltræ. Forskningen stammer fra oldgammel viden. Dengang blev det påvist at dine hårsække kan ”dufte”. I den forstand at de altså kan reagere på dufte. Det viser sig, at duften af sandeltræ kan stimulere hårsækkene, og begrænse celledød. På nuværende tidspunkt bliver produktet testet på en række testpersoner, og fremtiden ser ekstremt lys ud.

 

Er en herre toupe løsningen for dig?

Er hårtransplantation for dyrt og omkostningsfuldt? Så er en toupe måske løsningen for dig. I dag kan du finde mange forskellige udgaver af toupér, og du kan derfor få en der passer helt perfekt til dig og din livsstil. Du kan både få en toupe der sidder på 24/7 som er tilpasset til dig, eller en mere standard løsning – mulighederne er mange.

Tidligere har der været fordomme omkring at gå med toupe. I dag er der mulighed for at lave et helt naturligt resultat, så de færreste vil lægge mærke til det påsatte hår. Har du derfor ikke tiden eller økonomien til en hårtransplantation, kan du jo afprøve livet med en toupe.

 

Slutteligt kan du også arbejde med at lære at leve med dit udseende. Dertil erkende at dette er et problem for mange andre, samt huske på at du ikke er alene. Undersøgelser viser at skallede mænd opfattes som ledertyper, så den kan du jo lige tykke på.

 

 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-hårfarvning.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-hårfarvning.dk