blog_image

Gråt hår | Din komplette guide til grå hår

Læsetid: ca. 7 minutter

Er de grå hår begyndt at titte frem? Det kan være gevaldig irriterende, når vi ser de første grå hår. Hvad kan du gøre for at forbygge og modvirke gråt hår? Løsningerne er mange, læs derfor med her, og få al den viden du behøver om gråt hår. 

Hvorfor får du gråt hår?

Farven på dit hår bestemmes ud fra pigmenterne i håret. Pigmentet består af stamceller, som udvikler sig til det vi kalder melaninproducerende celler. Med alderen vil vores stamceller dø, og der vil altså ikke være nogen celler til at give pigment til vores hår. Derfor bliver det gråt i sidste ende. 

Hver hårsæk har sit helt eget forløb, og derfor kan et hår sagtens blive gråt mange år før et andet. Næsehårene er dem, der først bliver grå. Dernæst kommer håret på hovedet, så skægget, og til sidst vil kropsbehåringen blive grå. 

 

Hvornår får du grå hår? 

Det er meget individuelt, hvornår du får grå hår. Det er i høj grad genetisk bestemt, og du kan derfor kigge på dine forældre og bedsteforældre, for at få en idé om hvornår det kunne ske. 

Din kost og livsstil har dertil også noget at sige, i forhold til hvornår dine stamceller dør.

Mange dermatologer bruger 50/50/50-reglen. Dette betyder at 50% af alle 50-årige, har omkring 50% grå hår.

Din hårfarve har også noget at sige i forhold til produktionen af grå hår. Er du rødhåret vil du formegentlig opleve at få grå hår tidligere, og det samme gælder, hvis du er lys i huden. Modsat, hvis du er mørkglødet eller asiat, vil du opleve at få grå hår senere. Dette vil selvfølgelig variere fra person til person.

 

Hvorfor får du grå hår som ung?

Som nævnt er produktionen af grå hår generelt arveligt betinget. Oplever du derfor, at dit hår bliver gråt tidligt, kan det være, at det ligger i dine gener.

Det kan også være grundet en stofskiftesygdom. Det vil dog ofte også være forbundet med andre symptomer. Er du i tvivl, kan du altid opsøge egen læge, og forhøre dig om det kunne være tilfældet.

OBS: Hvis du får grå hår før 30-årsalderen, antages det som præmaturt. Altså at det indtræder før end forventet.

 

Kan du undgå grå hår? 

Nej, du kan ikke undgå grå hår. Du kan dog gøre en række ting for at forbygge det. 

1. Kvit cigaretterne – Rygning er dårligt for mange helbredsmæssige ting. Blandt andet også produktionen af grå hår. Det kan nemlig være med til at påvirke stamcellernes aldring, som gør, at du får gråt hår tidligere.

2. Naturlig hårmaske – Efter sigende skulle en blanding af kokosolie og citron, hjælpe mod grå hår. Fedtsyrerne i kokosolien, samt vitaminerne i citronen, modvirker og forbygger dine grå hår. Du kan altså nemt undgå de grå hår, ved at bruge denne naturlige og hjemmelavede maske 1-2 gange om ugen.

3. Beskyt håret mod solen – Solen kan være skadende for din hud, og medføre tidligere aldring. Det samme gælder for din hovedbund. Er du meget eksponeret for solen, så gør dig selv den tjeneste at beskytte den mod solens skarpe stråler. Det kan nemlig forhaste produktionen af grå hår.

4. Spis varieret – Din kost kan også være med til at påvirke, hvorvidt du får grå hår. Især vitamin B1, B5 og B12 er med til at påvirke produktionen af grå hår. Ved at spise en varieret kost, kan du forebygge frembruddet af gråt hår. Er du i tvivl om, om du får vitaminerne via din kost? Så kan du også tage dem via kosttilskud, for at være på den sikre side. 

 

Piller mod gråt hår

De mest populære piller på markedet er ”Foligain color rescue.” Mærket er mest kendt for at producere piller mod hårtab, men de har også lavet dette kosttilskud, som skulle hjælpe mod grå hår.

Pillerne indeholder vitaminer og enzymer, som hjælper kroppen med at producere melanin. Som tidligere nævnt, er melanin det, der giver farven til dit hår. 

Tager du to piller om dagen, skulle det reducere mængden og hastigheden af nye grå hår. 

Det hjælper dig også gevaldigt, hvis du farver dit hår, da du så kan vente længere mellem hver hårfarvning.

 

Kan grå hår få farve igen?

Umiddelbart vil svaret være nej, da stamcellerne der producerer melaninen som sagt er døde. Dog menes det, at Foligain color rescue kan aktivere de inaktive celler, og at du altså herved kan få din naturlige hårfarve nogenlunde tilbage. 

 

Overgang fra farvet til gråt hår

Rigtig mange vælger at farve deres hår, så snart de grå hår bliver for tydlige. Det kan dog ende ud i lidt af en ond cirkel. For med tiden vil du få flere og flere grå hår, og du vil altså oftere skulle til frisøren for at vedligeholde bunden. Det kan være en dyr omgang, og derfor er spørgsmålet; hvordan går du fra farvet hår, tilbage til naturligt gråt hår?

Først og fremmest skal du have afrenset dit hår, gennem afblegende processer. Derefter skal du lade dit hår vokse omkring 5 cm ud, så din frisør har noget at arbejde med. Det kan nok lyde lidt voldsomt, men på den måde vil du få den mest naturlige overgang.

Det er en tidskrævende proces at gå fra farvet hår til gråt hår, men i sidste ende vil dit hår takke dig - og måske også din pengepung.

 

Hvad er salt og peber hår?

Det kan virke uoverskueligt at skulle til at farve dit hår jævnligt for at dække de grå hår. Især hvis ikke du er typen, der er vandt til det. Derfor kan du også vælge at rocke din naturlige hårfarve. Salt og peber hår er blevet særlig populært i de senere år. Er du mørkhåret, vil det ske helt naturligt, at du får hår, som er mørkt og med grå striber. 

Mørkt som peber, og lyst som salt. Deraf navnet.

Du kan også besøge din frisør, for at få effekten til at fremtræde endnu mere.

 

Hvilken tøj farve bør du vælge til gråt hår

Er den grå hårfarve ny for dig? Så bør du eventuelt skifte lidt ud i farverne i din garderobe. Det grå hår skaber generelt meget blikfang i sig selv. Derfor bør du i overvejende grad gå efter mere dæmpede pastelfarver, især lyserød og nude gør sig godt til gråt hår. Er du mere til mørke farver i vintermånederne, kan du med fordel iføre dig en smuk smaragdgrøn. 

Vil du gerne skabe ekstra blikfang, vil alle toner af rød være smukt til dig med gråt hår. Går du derfor efter noget mere vovet, kan den røde farve være et godt bud.

Som gråhåret bør du holde dig fra pang-og neonfarver, da det nemt kan virke overvældende hvis du har lyst hår og lys hudtone. 

 

Make-up valg til gråhårede

Ligesom du bør tænke over, hvorvidt dit tøj passer til din hårfarve, bør du også overveje din makeup. Har du gråt hår, vil det være særligt godt at ramme dine øjne ind. Dette kan gøres med en eyeliner, endelig ikke for markant, og gerne i en brun farve. Derudover bør du også optegne dine bryn på en fin og elegant måde. Endeligt anbefales det, at du bruger en kraftigere farve på læberne, da læberne ellers hurtigt kan forsvinde ud med dit hår. 

 

Pleje af gråt hår

Dit grå hår kan nemt føles mere stift og tørt. Det er derfor vigtigt, at du giver det den ekstra pleje, som det behøver. Sørg for at giv det masser af fugt, i form af olier og hårmasker.

Mange oplever, at deres hår får et gulligt skær, i forbindelse med at det bliver gråt. Derfor anbefales det, at du bruger silvershampoo og balsam. Disse produkter tilfører et lilla skær, og kan derfor modvirke det gullige skær.

Det kan være godt at bruge en afrensende shampoo i ny og næ. Da det grå hår er mere tørt, suger det også mere til sig. Brug derfor afrensende produkter en gang om måneden. 

 

Kan du få grå hår af stress?

Stress påvirker kroppen på mange punkter, og stress kan snildt også medføre hårtab. Hvis du har tabt håret på grunde af stress, er det sandsynligt, at de nye hår der vokser ud, er grå.

Der er ikke nogen direkte forbindelse mellem stress og gråt hår, og derfor kan der ikke sættes lighedstegn mellem de to ting. Dog kan det i flere tilfælde godt være med til at påvirke produktionen af grå hår. 

 

Får du grå hår som gravid?

Under en graviditet sker der mange ting med kvindens krop. Hormonniveauet stiger, og dette kan påvirke pigmenterne på både hud og hår. Mange oplever, at deres hår bliver mørkere under graviditeten, og det kan tage langtid før du efter en graviditet, er helt tilbage til din naturlige hårfarve. 

Ligeså vel forekommer det også, at gravide kan opleve at få grå hår. Det sker sjældent, og det er ikke altid, at du får din ”oprindelige” hårfarve tilbage.

Husk at alle får gråt hår på et tidspunkt i deres liv, det er derfor ingen skam. 

 

user
Emily Ågreen February 14, 2020 11:50 am
Virkelig god blog om gråt hår. Jeg er kun 28 år og mine grå hår har allerede set dagens lys. Og det har virkelig gået mig på. Men okay, jeg kan læse her, at der er en god forklaring. Hilsen Emily Å
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-hårfarvning.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-hårfarvning.dk