blog_image

Fedtet hovedbund | Hvad bør du gøre?

Læsetid: 7 minutter

Døjer du med fedtet hovedbund? Vaskede du håret i går, og nu er det allerede fedtet? Mange døjer med disse problemer, og det kan være irriterende hele tiden at bruge tid på at vaske håret, for det så ser fedtet ud hurtigt igen. Læs med her, hvis du gerne vil have viden, samt tips og tricks til en fedtet hovedbund.

Hvorfor har du en fedtet hårbund?

Nogle mennesker kæmper med en tør hovedbund, hvor andre døjer med det modsatte. Det der får dit hår til at se fedtet ud, er talg. Talg er et stof huden producerer, som er en blanding af døde fedtproducerende celler og fedt. Huden producerer stoffet for at beskytte den, mod hvad end den bliver udsat for. Derudover sørger talgen for, at din hovedbund forbliver i balance.

Er din hovedbund fedtet, er det altså på grund af en høj produktion af talg. Omvendt er din hovedbund tør, kan det være fordi produktionen af talg er lav.

 

Hvor ofte vasker du hår?

Når du har fedtet hår, vil de flestes første indskydelse være at vaske håret. Du bør måske tænke dig om en ekstra gang. Hovedbunden fedter nemlig til på grund af, at den prøver at beskytte dit hår og din hårbund. Vasker du derimod håret, fjerner du alle de naturlige olier, som din hovedbund har produceret.

Hårbundens reaktion vil være, at den vil producere endnu mere talg, for at kompensere for det ”tabte.” Det vil altså bare sætte gang i en ond spiral.

Det er dog bare en anelse ucharmerende at rende rundt med fedtet hår, og derfor vil de fleste nok nuppe en hårvask. Det er derfor vigtigt at vænne håret langsomt til færre hårvaske, hvis du stadig ønsker at fremstå frisk og soigneret.

 I begyndelsen vil det være svært, hvis du er en af dem, der vasker dit hår dagligt. Her skal du huske på, at det bare er en periode du skal igennem, og dit hår og hovedbund vil takke dig.

Tip: Brug en tørshampoo i det stykke første tid, det vil hjælpe dig med at skjule din fedtede hovedbund.

 

Har din hårstruktur noget at sige?

Din hårtype har bestemt også noget at sige i forhold til, hvor hurtigt dit hår bliver fedtet. Har du tyndt, glat og fint hår, skal du være opmærksom på, at det hurtigere kan se fedtet ud. Det er fordi at olierne i hovedbunden, har lettere ved at transportere sig længere ud i håret, end hvis du eksempelvis har afrohår.

Har du altså fint hår, vil det hurtigere se fedtet ud, og det vil hurtigere klaske sammen.

Hvis du ønsker at camouflere dit fedtede hår en smule, kan det være en idé at krølle det. Olierne har nemlig sværere ved at sprede sig, hvis dit hår er krøllet. Derfor ser du også ofte folk med naturlige krøller, have tendens til mere tørt hår frem for olieret hår.

Det er selvfølgelig ikke en langvarig løsning at krølle håret, men det kan være et godt ”quick-fix.”

Du skal naturligvis også huske på, at det skader håret en lille smule, hver gang det bliver udsat for varme. Så det vil heller ikke være fornuftigt, hvis du begynder at style dit hår for ofte.

 

Klør din hovedbund og har du fedtet hår?

Ofte forbindes kløe i hovedbunden med en tør hovedbund. Det behøver dog ikke at være tilfældet. Der kan være mange grunde til, at hovedbunden klør.

Allergier eller lignendeDet kan være en god idé at undersøge, om du kunne være allergisk overfor de produkter du bruger, og om det kunne være det som forårsager kløe. Prøv eventuelt at skifte dine produkter ud i en periode, og se om det hjælper. Hvis det hjælper, kan det være fordi, at du er allergisk overfor dine produkter.

SygdommeSygdomme som svamp og psoriasis kan også forårsage kløe, hvis det er udbredt i hovedbunden. Hvis du er i tvivl om det kunne være årsagen til at din hovedbund klør, så tag et smut forbi din læge, og forhør dig.

Skæl i hovedbunden - En af de mest almindelige årsager til at din hovedbund klør, er skæl. Der findes to typer af skæl. Hvis du har tør hovedbund, og du oplever at det næsten ”sneer” fra dit hår. Eller hvis du har fedtet hovedbund, og det klæber en smule til din hovedbund og hår.

Skæl er hverken forbundet med tør eller fedtet hovedbund, men kan fremkomme ved begge forhold.

Skæl skyldes en overproduktion af talg i hovedbunden, og det er derfor at disse to ting ofte bliver sammenkoblet.

Døjer du med skæl, bør du anskaffe dig en shampoo der er lavet til formålet, og dette burde hjælpe dig. Er det ikke nok, bør du opsøge egen læge.

 

Fedtet hår og hormoner

Måske har du lagt mærke til, at teenagere nemmere får fedtet hår end ældre mennesker. Det er der sådan set også en naturlig forklaring på.

I teenageårene sker der en masse hormonelle forandringer, og niveauet af hormoner er højt. Det påvirker også produktionen af talg, og får den til at stige. Det vil give sig til udtryk på både hud og hovedbund. Det gælder både for drenge og piger.

Gennem livet kan du sagtens opleve hormonelle svingninger, og det kan også give dig mere fedtet hår i en periode. Oplever du, at din hovedbund er mere fedtet for tiden, kan dine hormoner godt være årsagen til det.

Nogle mennesker siges også, at være mere genetisk disponible overfor fedtet hår. Det vil altså sige, at deres gener påvirker deres produktion at talg.

Bonusinfo: Stress kan også påvirke din hormonbalance, og kan derfor også være en årsag til fedtet hår.

 

Fedtet hår om vinteren

Måske har du lagt mærke til, at hovedbunden kan blive mere fedtet om vinteren. Det kan sagtens passe, og det kan have noget at gøre med hvad vi har på af tøj. En hue eller anden hat kan medvirke til at olien i håret lettere transporterer sig. Det kan også være fordi du pakker dig ind i varmt tøj, og deraf kommer til at opleve svedture i løbet af dagen. Dette vil få dit hår til at fedte hurtigere.

 

 

Tips til fedtet hår

Der findes mange alternative løsninger til fedtet hår, og her er der listet nogen af dem:

Aloe vera  - Som mange ved, er aloe vera et vidunder produkt, der stort set kan bruges til alt. Det er særlig godt til solbrændt hud, sår eller lignede. Du vidste måske ikke, at det også kan hjælpe på en fedtet hovedbund.

Har du en aloe vera gel, kan du med fordel bruge den som hårmaske i hovedbunden 1 gang om ugen. Det skulle gerne rense din hovedbund for eventuelle produktrester, samt tilføre fugt og give en plejende effekt.

Bagepulver – Bagepulver er imponerende effektivt, hvis du ønsker at bruge et naturligt produkt, i stedet for shampoo. Det fjerner både fedt og skidt, samt plejer dit hår. Du bør dog tilføre eddike til blandingen, da det vil skabe en bedre ph-balance.

Mange mener, at shampoo ikke er sundt for dit hår, da det kan indeholde stoffer, der ikke nødvendigvis er gode for dig. Dette kunne eksempelvis være allergi- eller hormonforstyrrende stoffer.  Så leder du efter en mere naturlig måde at rense dit hår på, er bagepulver den perfekte løsning for dig!

Æblecidereddike – Mange har fundet ud af, at denne eddike kan bruges til mere end bare madlavning. Den har nemlig mange gode egenskaber, og kan både bruges til alskinds hudproblemer, forbedre fordøjelse, maveproblemer og meget andet. Vigtigst af alt, er at det også kan hjælpe på dit fedtede hår.

Æblecidereddiken kan hjælpe med at holde din hovedbund i den rette Ph-balance, samt udrense den. For at opnå bedst mulige resultater, bør du rense dit hår med eddiken cirka 1-2 gange om ugen. Det er vigtigt, at du husker at blande eddiken med en god del vand, da det ellers kan være hårdt for hovedbund og hår. Har du en tom sprayflaske, kan du med fordel hælde opblandingen i denne, så du nemt kan fordele det over hele hovedbunden.

Du behøver ikke være nervøs for lugten, da den vil gå væk når håret er tørt.

To andre tips til at forbedre din fedtet hår, kan være at lade vær med at røre dit hår for ofte, samt at rense din hårbørste med jævne mellemrum. Først og fremmest bør du ikke røre dit hår for meget, da både dine hænder og ansigt er fuld af talgkirtler. Du kan derfor nemt transportere fedt fra hænder eller ansigt, til dit hår.

Det næste du bør overveje er at rense din hårbørste ofte. Du kan tænke på din hårbørste som en skraldespand for hår og døde celler, og hvis du vil undgå en fedtet hovedbund, er det et godt sted at starte.

user
Cecilie Pedersen February 21, 2020 01:19 pm
Mega hjælpsomt blogpost! Jeg døjer selv med meget fedtet hår og vil helt sikkert prøve mig frem med de nævnte tips.
user
Greta February 14, 2020 11:52 am
Mange gode tips for fet hår. Jeg lider mye av fet hår faktisk. God blogg vil jeg absolutt anbefale og ty til en annen tid.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-hårfarvning.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-hårfarvning.dk